Basın demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru, haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır.

Hür Basın, hürriyet ve Demokrasinin " olmazsa olmaz" unsurlarından biridir.

Demokratik bir ülkede, basın - yayın çalışanları ne derecede hür ve serbest ise, var olduğu kabul edilen demokrasinin gücü, kuvveti, itibarıda o kadardır.

BM 'nın, 3 Mayıs ' ı " Dünya Basın Özgürlüğü Günü" ilan etmesinin en önemli sebep ve gerekçeleri arasında şunları görmekteyiz:

1. Basının, " hürriyet ve demokrasiyi korumak" taki rolünü vurgulamak,

2. Gazetecilik ahlâkını ön plana çıkarmak,

3. Basına sansür ve gazetecilere hapis cezası uygulanan ülkelere bir mesaj vermek.

4. Özellikle vazife başında vurulan, yahut öldürülen gazetecileri anmak ve bu hadiselerle bağlantılı olarak yetkili kişi ve mercilere sorumluluklarını hatırlatmak.

5. Dünya çapında ve ülkeler bazında yaşanan ve yaşamakta olan kayda değer gelişmeleri ( ülkelerin basın karnesini) istastikî bilgiler eşliğinde nazara vermek.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde, Uluslararası arası sınır tanımayan Gazeteciler ( RSF) Örgütü'nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı Türkiye, 180 ülke arasında 158' inci sırada

yer aldı.

Ümit ve Temenni edelim ki: " Hür Basın" için BM tarafından tesbit edilen ve kabul edilmiş olan güzel kararlar, ülkemizde de fiiliyatta da tatbik sahasına konulsun ve herkes kendi vazifesini hakkıyla yerine getirebilme imkanına sahip olacak bir hürriyete kavuşsun.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün basın Emekçilerinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günlerini en içten kalbi duygularlarımla tebrik ediyorum Üstün başarılar diliyorum.

Mustafa Polat Şanlıurfa Demokrat parti il başkanı