​Valilik binası önünde çiçekle karşılanan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, şeref defterini imzalayarak Valilik makamına geçip Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan kentteki eğitim öğretim durumuyla ilgili bilgi aldı.

 

​Akabinde il eğitim değerlendirme toplantısı düzenleyen Bakan Tekin, Büyükşehir Belediyesine de bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

​ÇEAŞ Şanlıurfa Anadolu Lisesinde “Öğretmenler Odası Buluşmaları” kapsamında öğretmenlerle buluşan Millî Eğitim Bakanı Tekin, daha sonra Haliliye Millet Bahçesi’ne geçip EDEP Platformu ile kentteki eğitim-öğretim sorunlarıyla ilgili bir toplantı yaptı.

 

​İl değerlendirme toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yaklaşık 2 buçuk aylık Milli Eğitim Bakanlığı süreci içerisinde taşra teşkilatımızı, Anadolu’yu gezerek alınacak tedbirlerle ilgili çalışmalar yaptık.” dedi.

 

Bakan Tekin: Hiçbir sıkıntı olmadan eğitim süreci başlayacak

 

​Eğitim-öğretim yılının deprem bölgesinde hiçbir sıkıntı olmadan başlayacağının altını çizen Bakan Tekin, “11 Eylül tarihi itibarıyla, şartlarımız önceki dönemde olduğu kadar rahat olmamak üzere eğitim öğretim sürecini başlatacak tüm tedbirleri almış durumdayız. Hiçbir sıkıntı olmadan eğitim süreci başlayacak. Bu hiçbir sıkıntı olmayacak cümlesinin içerisinde şunlar var; öğrencilerimiz açısından zorunlu telafi eğitimleri, öğretmenlerimiz açısından başta barınma olmak üzere, ulaşım olmak üzere hem mevcut öğretmenlerimizin hem 1 Eylül tarihi itibarıyla atanan yeni öğretmenlerimizin yeni kardeşlerimizin problemlerinin çözümü noktasında bütün tedbirleri almış durumdayız.” diye belirtti.

 

​Bakan Tekin, “Bütün öğretmen arkadaşlarımız tek tek arandı, durumları tespit edildi ve gerekli tedbirler İçişleri Bakanlığımız ve AFAD imkânları da kullanılarak ayarlanmış durumda. O arkadaşlarımız hiçbir problem yaşamadan yeni eğitim öğretim dönemine başlamış olacaklar. Aynı şekilde velilerimizle ilgili destek süreçleri yürütüldü. Hem yaz aylarında yürütüldü hem de bundan sonra da devam edecek. Dolayısıyla deprem bölgesiyle ilgili bir sıkıntı yaşanmayacak. Orayla ilgili derslik ihtiyacının karşılanması açısından 3 aşamalı bir projeksiyon gerçekleştirdik. Bazı projelerimiz eylül ayı itibarıyla bitmiş olacak. Bazı projelerimiz bahar yarılının başlangıcı ile birlikte bitecek. Bazı projelerimiz de önümüzdeki döneme yetişecek şekilde olacak.

 

81 il valiliğine gönderdiğimiz genelgeden birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Obezite ve dijital bağımlılık şu anda çağımızın önemli problemlerinden bir tanesidir. Gönderdiğimiz genelgede valilerimizden, il millî eğitim müdürlerimizden ve öğretmenlerimizden ricamız; okul bahçelerimizde öğrencilerimizin dijital bağımlılıklarını azaltacak, gündelik aktivitelerini yapabilecekleri oyun alanları oluşturmalarını ve okul bahçelerimizin etkili kullanılmasını arzu ediyoruz. Bunun için destek talebi olan okullarımıza destek vereceğiz. Arzumuz çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim almasıdır.” diye söyledi.

Yeni derslik müjdesi

 

​Şanlıurfa’nın önümüzdeki eğitim öğretim yılında, yatırımlar başta olmak üzere her konuda pozitif ayrımcılığa tabi olacağını belirten Millî Eğitim Bakan Yusuf Tekin, “2013 yılında Şanlıurfa’da 9.021 derslikle eğitim öğretime devam ediyorduk. Benim müsteşarlık yaptığım 2013-2018 yılları arasında inşaatını, ihalesini tamamladığımız eğitim öğretim sürecini başlattığımız derslik sayısı 9.560 yani demek istediğim şey, bu derslik sayısı Şanlıurfa’ya özel ehemmiyet verdiğimizin göstergesidir.

​Bundan sonraki süreçte de eğitim öğretimle ilgili fiziki anlamdaki ihtiyaçların devletimizin bize tanımış olduğu imkânlar çerçevesinde minimize edebileceğimizi taahhüt ediyorum. İnşallah 2024 yatırım planımızı da ona göre revize etmiş olacağız. Şu anda Şanlıurfa’da yapımı devam eden 1.232 derslik, 3 adet pansiyon, 3 adet spor salonu ve bir de lojman var. İlave olarak yaklaşık 1.000 derslik, 1 pansiyon, 1 spor salonu, 4 lojman ve bir de 150 yataklı uygulama oteli olmak üzere yatırım projemizde olup ihaleye çıkılmayan okullarımız var. Yatırım süreci devam eden işlerimizin büyük çoğunluğunun gerçekleşme oranı yüzde 50’nin üzerinde. Dolayısıyla bunların tamamının 2024-2025 eğitim öğretim yılının başına yetiştirmek üzere kararımızı aldık.” diye konuştu.

Bakan Tekin: Öğretmen norm açığını kapatacağımızın sözünü verdik

 

​Şanlıurfa’daki öğretmen norm kadrosuyla ilgili bu açığın kapatılacağının sözünü verdiklerini dile getiren Bakan Tekin, “Burada ciddi sorunlardan biri de öğretmen norm kadro uygulamasıyla ilgili açıklarımız. Onunla ilgili de biz önümüzdeki yıl 2024 bütçesiyle ilgili yapacağımız atamada buradaki bütün norm açığını kapatacağımızın sözünü verdik. Bizim projeksiyonumuz önümüzdeki şubat ayına kadar atama sürecinin tamamlanmasıdır. Dolayısıyla önümüzdeki şubat ayına kadar norm ihtiyacını da gidermiş olacağız.” şeklinde konuştu.

​Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şanlıurfa’daki programlarına Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Ak Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Emin Önen, Cevahir Asuman Yazmacı, Mehmet Ali Cevheri, Hikmet Başak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve kurum müdürleri eşlik etti.