Orman Genel Müdürlüğü olarak deprem anından itibaren deprem gören illere ORKUT ekipleri ve  4X4  pikaplardan oluşan  ORMANLOJİSTİK ekipleri sevk edilmiştir.

  Adıyaman özelinde ; bünyesinde 50 şer personel bulunan  9 adet ORKUT ekibi ile her araçta 4 personel bulunan 145 adet ORMANLOJİSTİK ekibi ülkemizin değişik yerlerinden Adıyaman’a sevk edilmiş birinci günden itibaren görev almıştır.

 

Önceki yıllarda meydana gelen sel, heyelan afetlerinde görev alan ORKUT ekipleri ; bünyesinde  nitelikli iş makine ve araçlarını bulundurmakta olup  depremde de etkin rol oynamıştır.

Adıyaman depreminde görev icra eden ORKUT ekiplerinde; insan ve ahır hayvanı arama kurtarma faaliyetlerinde yer alan  30 tonluk ekskavatör, bu makineleri taşıyan lowbed tır,ağırlıkla çadır ve benzeri yaşam malzemesi taşıyan kamyon, 12 tonluk su tankı , yıkım ve enkaz kaldırmada toz önleme amacıyla kullanılan 3,5 tonluk arazöz, öncü pikap,defin hizmetlerinde kullanılmış mini ekskavatör ve halk arasında JCB olarak anılan kazıyıcı yükleyici bulunmaktadır.

Bazı ORKUT ekiplerinde karavan ve minibüs demevcuttur.

Adıyaman’da ORKUT ekipleri ile 25 insan canlı olarak ,9  buyukbaş ve150  küçükbaş  canlı olarak enkazdan çıkarılmıştır.Arazözlerle yüzlerce binada toz önleme amaçlı sulama yapılmıştır.Depolardan alınan onbinlerce battaniye ve binlerce çadır dagıtılmıştır.Günlük 700 ton cıvarında kullanma suyu ile ; Valilik binası,2 adet sahra hastanesi ,aşevleri,seyyar duş ve tuvalet tankları i konutlara su takviyesi yapılmıştır.

ORMANLOJİSTİK pikaplarıyla ise yüzbinlerce öğün yemek,iaşe ve erzak Adıyaman merkezi ve ilçelerinde dağıtılmıştır.

Adıyaman depreminde 450 adet ORKUT personeli ile 580 adet ORMANLOJİSTİK personeli eş zamanlı görev almıştır.

Adıyaman ilinde bu güne kadar ısınma amaçlı 6000 ton odun dagıtılmıştır25.2.2023

                                                                                             Ruşen UYANIKOGLU

                                                                                           Adıyaman OGM Koordinatörü

                                                                                           (Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı)