Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Mustafa Dinçer konu ile ilgili olarak; Farkındalığın önemli bir kısmı; belirtileri tanıyarak başta kendi çocuklarınız olmak üzere erken dönemde tanı konulmasını sağlamak olmalıdır. Erken tanı ve erken tedavi; sorunun gidişatını değiştiren en önemli adımlardan biridir. Her erişkinin görevi; tüm çocukların haklarını savunmaktır. Otizmli çocukların ailelerinin bu konuda verdikleri savaşta onların yanlarında olup, onlara destek vermek çok önemli bir adımdır.  Ne yazık ki toplumumuzda birçok insan otizm spektrum bozukluğu hakkında oldukça yanlış ya da eksik bilgilere sahiptir. Ancak, otizmli bireylerle ilgili doğru bilgiler edinerek, böylece onların neler hissettiğini tahmin etmek ve onlara destek olabilmek önemlidir. Hem kendi farkındalığınızı hem de toplumun farkındalığını arttırmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Ülkemizde otizm farkındalığını artırmak, otizmli bireylerin eğitim, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması için çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tüm yurt genelinde çeşitli farkındalık faaliyetleri düzenlenmektedir.

Bu faaliyetleri izleyerek, araştırarak, otizm ve otistik çocuklar hakkında çok şey öğrenerek, hatta sadece izlemekle kalmayıp, otizmli bireylerle zaman geçirerek, etkinliklere katılıp, onlara destek olarak hem kendiniz hem de çocuklarınız için önemli bir gelişim fırsatını kullanmış olacağınızı unutmayın.

Bu çocuklar gerek eğitimde gerekse sosyal hayatta, fırsat eşitliği çerçevesinde, toplum tarafından fark edilmeyi, anlaşılmayı ve kabul edilmeyi bekliyor. 2 Nisan tek bir gün değil; tüm Nisan ayı boyunca bu durumla ilgili etkinliklerin olduğu bir aydır.

Evinizdeki otizm farkındalık hareketinin parçası olun ve siz de otizm için mavi ışık yakın” dedi.