ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kongre'de yaptığı sunumda, faiz oranının bu yıl biraz daha artırılacağının sinyalini verirken, pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme sürecinde katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu , neredeyse tüm Federal Açık Piyasa Komitesi yetkililerinin faiz oranlarının yıl sonuna kadar biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüğünü söyledi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD merkez bankasının bir sonraki adımına karar vermeden önce enflasyon ve işgücü piyasasının gidişatı hakkında daha fazla netliğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek 'Bekle ve gör' yaklaşımını benimsedik ifadesini kullandı. Öte yandan, yapay zeka ile ilgili hisse senetlerindeki azalış endekslerdeki düşüşte etkili olurken, Nvidia hisselerindeki yüzde 2'ye yakın, Microsoft hisselerindeki yüzde 1,3 ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in hisselerindeki yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı dikkatleri çekti.

Bugün veri gündeminde ayrıca, yurt içinde TCMB faiz kararı açıklanacak. Yurt dışında ise İngiltere’de faiz kararı, Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, 2. el konut satışları, öncü göstergeler endeksi, Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi'nin piyasaların odağında bulunacağını , Çin'de ise tatil dolayısıyla piyasaların kapalı olacağını belirtelim. BİST100 endeksinde ise bu hafta itibariyle %-5,27’lik bir düşüşün yaşandığını, yeni güne ise yatay periyotta bir başlangıç yapacağını ifade edelim.

X30YV

VİOP30 Endeks Haziran Kontratı, önceki işlem gününü 5.815,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kısa vadede yukarı yönde 5.950 - 6.050 bölgesi önemli sayılabilecekken, aşağı yönde ise 5.750 ve 5.650 bölgesi olası geri dönüşlerde önemle takip edilecektir.

USDTRY

USDTRY tarafında gün içerisinde en yüksek 23,5877 seviyesi görülürken en düşük ise 23,5105 seviyesi test edildi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları karşısında ayrıştığı bir günde Dolar Türk Lirası günlük % -0,01’lik değişimle 23,5755 seviyelerinden işlem görüyor. Bugün ise gözler TCMB faiz oranı kararında olacak. Konsensüs beklenti Merkez Bankası'nın faizleri %20 seviyesine taşıması yönünde. Karar metninde yer alacak ifade ve söylemler elbette ileriye dönük yapılacak olan eylemlerin habercisi olabilir.

EURUSD

EURUSD paritesi bu sabah $1,0987 seviyelerinde seyrediyor. EURUSD paritesi kısa vadede 1,0900 – 1,0925 bölgesi üzerinde fiyatlandığı müddetçe, beklenti pozitif yönde oluşabilir. Pariteye bu ay itibariyle bakıldığında %2,78’lik bir artış olduğunu ifade edebiliriz.

XAUUSD

Ons Altın tarafına bakıldığında bu sabah $1929,00 seviyelerinden işleme girdiğini gözlemliyoruz. Dün ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Powell’ın gerçekleştirdiği sunum ve yaptığı açıklamalar Ons Altın üzerinde satış baskısı oluşturdu. $1931 desteğinin de test edilmesinin ardından aşağı bölgede $1919 seviyesi gündeme gelebilir. Ayrıca $1910 ve de $1890 destek seviyelerini de takip ediyor olacağız. Pozitif görünümün desteklenmesi için ise $1960 – 1969 bölgesinin aşılması gerektiği kanaatindeyiz.

Kaynak Acar Menkul