Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.01.2024

 

                                                                                                          DİLAN KUNT AYAN

                                                                                                          Şanlıurfa Milletvekili

 

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde bulunan ve Şanlıurfa’nın en eski okullarından biri olan Vatan Ortaokulu 2021 yılında depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek yıkılmıştır. 879 öğrencisi bulunan okulun yıkılması ardından yüzlerce öğrenci, eğitimlerinin geri kalanını Prof. Dr. Necmettin Erbakan İmam Hatip Ortaokulu’nda görmeye başlamıştır. 2021 yılından bu yana gerek Vatan Ortaokulu’nun gerekse Prof. Dr. Necmettin Erbakan İmam Hatip Ortaokulu’nun öğrenci ve velileri bu durumdan kaynaklanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep etmektedir.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulun yıkımı ardından çok kısa süre içerisinde okulun yeniden yapılacağı ve eğitim-öğretim hayatına döneceğini söylemesine rağmen Vatan Ortaokulu hâlâ faaliyete girmemiştir. Yarım kalan okul inşaatı önünde basın açıklaması ve yetkililere çağrıda bulunan veliler, çocuklarının;

•          Prof. Dr. Necmettin Erbakan İmam Hatip Ortaokulu’nda kalabalık sınıf ortamlarında eğitim gördüğünü,

•          Çok uzak yerlerden zorlayıcı koşullarda okula gelip gittiklerini,

•          Evlerinden daha uzak okullara gitmek zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdir.

Vatan Ortaokulu’nun inşaatı, normal şartlarda geçen sene bitmesi beklenmekte iken inşaat çalışmaları yarım bırakılmış, güvenlik görevlileri dışında işçilerin olmadığı görülmüştür. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne mağduriyetlerini ifade eden velilere, okulun ne zaman faaliyete geçeceğine dair hiçbir bilgi verilmemiş, açıklama yapılmamıştır.

Büyük oranda inşaatı tamamlanmış olan okula öğrencilerin ne zaman döneceği, 3 yıldır devam eden mağduriyetin ne zaman sona ereceğine dair yetkililerin sorumluluk alması ve etkili adımlar atması gerekmektedir. Okul inşaatlarının ve eğitim-öğretim faaliyetlerinden sorumlu olan Bakanlığınızın konu hakkında velileri ve Urfa halkını aydınlatması beklenmektedir.

 

 

 

 

 

Bu bağlamda;

1.         Şanlıurfa Haliliye ilçesinde yer alan Vatan Ortaaokulu inşaatı, geçen üç yıla rağmen neden tamamlanmamıştır?

2.         Vatan Ortaokulu inşaat ve yapımı hangi kurum ve kurumların sorumluluğundadır?

3.         Vatan Ortaokulu’nun inşaat ihalesi hangi şirket/ şirketlere verilmiştir? Vatan Ortaokulu yapımına dair ihalenin ne kadar sürede tamamlanması öngörülmüş, sözleşmede yüklenici şirkete verilen süre ne kadardır?

4.         Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü bugüne kadar Vatan Ortaokulu’yla ilgili Bakanlığınıza herhangi bir bilgilendirme yapılmış mıdır?

5.            Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bugüne kadar veliler tarafından kaç başvuru yapılmıştır? Yapılan başvurulara herhangi bir cevap verilmiş midir?

6.         Vatan Ortaokulu’nun inşaatı neden durdurulmuş ve devam etmemektedir? İnşaat çalışmaları ne zaman ve kim tarafından devam ettirilecektir?

7.         Vatan Ortaokulu’nun yapımı ne zaman sona erecek ve okul ne zaman eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacaktır?

8.         Depreme ve afetlere dayanaklı olmayan okul binalarıyla ilgili, öğrenci ve velileri mağdur etmeyecek şekilde yenileme ve yeniden inşa çalışmalarına dair Bakanlığınız nasıl bir yöntem ve çalışma izlemektedir?

9.         Bakanlığınız, yıkılan ve yeniden yapılacak okul binalarıyla ilgili yaşanan mağduriyetleri gidermek üzere hangi tedbir ve planlamaları yapmaktadır?

10.       Şanlıurfa’da kaç yıkılması ve yenilenmesi gereken okul vardır? Bu okulların toplam kontenjanı kaçtır, okullarla ilgili sistematik bir dönüşüm projeniz var mıdır?