Şanlı geçmişi boyunca birçok zafere imzasını atmış ve destanlar yazmış aziz milletimizin bağımsızlık uğruna gösterdiği azmin timsali olan İstiklal Marşı, 102 yıldan beri halkımızın millî duygularının ortak sesi olmuştur.

 

Topyekûn verdiğimiz kurtuluş mücadelesinin en ateşli yıllarında yaralar almış ve işgale uğramış vatanımızın pirüpak edilmesine, milletimizin yeniden şahlanmasına ve bağımsızlık uğruna bir araya toplanmasına manevi bir destek olan bu kıymetli eser; her Türk’ün kalbinde hiç şüphesiz sonsuza dek yankılanmaya devam edecektir.

 

Marşımızı kaleme alan ve Türk milletinin gönlünde çok özel bir yer edinen İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy; kişiliği, fikirleri ve asil karakteri ile her Türk vatandaşı için örnek bir şahsiyettir. Kendisi yazılarını yalnızca kalemiyle değil, kalbiyle yazmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif’in, kalbiyle ve imanıyla hareket eden bu milletin sesi olup “İstiklal Şairi” unvanına sahip olmasını asla tesadüf olarak değerlendiremeyiz.

 

“Hayal ile yoktur benim alışverişim, inan ki ne demişsem görüp de söylemişim.” diyen Mehmet Akif, bu milletin göğüs gerdiği her türlü hadiseyi bir asır öncesinden incelikle işleyerek gelecek nesle, yani bizlere aktarmıştır. Bizler ve geleceğimizin yetişkinleri olan gençlerimiz, bir asır öncesinden gelen bu sese dikkat ederek kendi kişiliğimizi ecdadımıza yakışır şekilde biçimlendirmeli, geleceğimize sahip çıkmalıyız.

 

            Bu noktada evlatlarımıza büyük sorumluluklar düşüyor! Cumhuriyetin 100. yılında bugün bizler varız ama ülkemizi 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştırmak için şanlı bayrağı devralarak atiye doğru dinmek bilmeyen bir umutla koşanlar evlatlarımız olacak! Ecdadımızın bizlere emanet ettiği cumhuriyetimiz, yarınlara evlatlarımızın omuzlarında yükselecek! Bu sebepten ötürü, her Türk evladının köklü mazisine yakışır adımlar atması gerekmektedir.

 

            Bizler hayatta olduğumuz müddetçe, bu onurlu vazifeyi büyük bir gururla yerine getirmekten asla imtina etmeyeceğiz. Günü geldiğinde de gözümüz arkada kalmadan, aynı gururla emanetimizi Asım’ın nesline teslim edeceğiz.

 

Yüce milletimizdeki ezelden beri süregelen birlik ruhu ile her türlü musibete karşı sergilenen ortak dik duruşun ebede kadar aynı inançla, aynı maneviyatla sürmesi duasıyla; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve şanlı bayrağımız uğruna can veren aziz şehitlerimizi minnetle yâd ediyorum.

 

            “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”