Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde cilt altı İmmunoglobulin uygulamasını ilk defa uygulayan Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Asena Pınar Sefer

 

Doğuştan gelen bağışıklık sistem kusurları yani primer immün yetmezlikten genetik olarak kalıtılan karşımıza hastalarda sık ve şiddetli enfeksiyonlar ya da bağışıklık sisteminin kendi kendine kendi vücudumuza saldırmasından dolayı oluşan otonomi bulgularla ortaya çıkan bir hastalık grubudur ve bölgemizde maalesef çok sık görülmektedir.

 

Bu şikâyetlerle bize başvuran çocuklarımızda gerekli tetkikleri, yapıp tanılarını koyup, tedavilerini planlamaktayız. Enfeksiyonları kontrol altına alabilmek için en önemli koruyucu tedavimiz İmmunoglobulin deplasman tedavileridir.

 

Bunlar damar içi yöntemle ya da cilt altı yöntem dediğimiz iki yöntemle vücuda verilebilmektedir. En sık kullanılan damar içi yöntemde hastanın kilosuna ve ihtiyacına göre belirlediğimiz dozu hasta üç haftada bir hastaneye başvurup yaklaşık ortalama dört altı saatlik infüzyon süresinde almak zorundadır.

 

Diğer bir yöntem olan cilt altı yöntemde ise hastayı veya ailesine yeterli eğitim verildikten sonra hasta bu tedaviyi bizim belirlediğimiz zaman aralıklarında istediği saatlerde uygulayabilmektedir. Cilt altı yöntemin hastaya sağladığı evde kendi kendine bu tedavi uygulayabilme olanağı sayesinde bu yöntem giderek yaygın olarak kullanılmaktadır. Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesinde de cilt altı İmmunoglobulin uygulamasını ilk defa başlatmış bulunmaktayız ve onların kendine hazır hissettiği kadar eğitimi tamamladıktan sonra hastalarımız bu uygulamayı evlerinde kendileri yapabilmektedir. Bu uygulama tedavileri hakkında ayrıntılı bilgi almak için Hastanemiz Çocuk Alerji İmmünoloji polikliniğine başvurabilirsiniz sağlıklı günler dilerim dedi.

 

Hasta Yakını, Eylem Demircan Öztürk

 

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde damar yolundan alıyordu. Bununla İlgili sıkıntı yaşıyordum. Hem çocuğumun psikolojisi bozuluyor. Uzun süre kalmamdan dolayı bu ilaç tedavisini ben Asena Hocam sayesinde öğrenmiş oldum. O yüzden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldim. Şimdi bu tedaviyi uyguluyorum. Zaman açısından hem konfor açısından çocuğum psikolojisi açısından daha iyi bir tedavi şekli oldu.

 

Asena Hocamın zaten ilgi alakası çok fazla sözlerle zaten anlatamayacağım. Ben kötü şartlar altında psikolojik etkileniyordum sağ olsun numarasını verdi, birebir ilgileniyor benimle.

 

Bu açıdan çok çok teşekkür ediyorum, zaten bu konuda devamlı duacısıyım” dedi.