Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Abdullah Solmaz, Viranşehir devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammet Yılmaz dan Trsm hastaları için sunulan sağlık hizmeti hakkında bilgi aldı.

 

Doç.Dr. Abdullah Solmaz, Toplum ruh sağlığı merkezi, ağır ruhsal bozukluğu olan kişilere (şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ile bipolar bozukluklar) topluma kazandırılmasını sağlamak amacıyla bir takım rehabilitasyon ve psikososyal beceri kazanma hizmetlerinin ücretsiz sunulduğu bir merkezdir.

 

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar, iş ve uğraş terapisi ile rehabilite edilerek topluma kazandırılıyor. Ruhsal bozukluğa sahip hastalar, bu merkezde el işi ürünler, ahşap boyama, takı tasarımı, Resim. Boyama gibi çeşitli işler yaparak stres atıyor. Sanatla tedavi olan hastalar, ürünlerini yıl sonunda sergileme imkanı da buluyor. Bu uygulamalar, hastaların özledikleri normal yaşantıya dönmesine de büyük katkı sağlıyor ’dedi.

 

Viranşehir devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammet Yılmaz Merkezimizde; Psikotik hastaların hastalıklarının takip ve tedavilerinin düzenli olarak sağlanması, İlaç ve sağlık kurulu raporlarının sağlanması, Fiziksel hastalıklar (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite vb.) ile ilgili takip ve tedavide destek sağlanması, Hasta ve hasta yakını eğitimleri (hastalık belirtileri ve hastalığın gidişi, ilaç tedavisi, yan etkiler, aile destek programları )Gerekli durumlarda ev ziyaretleri amaçlanmaktadır.

 

Rehabilitasyon çalışmaları ve hedefleri; Psikotik hastalığın tıbbi tedavisi ve takibi ile hastaneye yatış sıklığını azaltmak, Bireysel danışmanlık hizmetleri ile hastaların mesleki, toplumsal ve ailesel işlevselliklerini geliştirerek hastaları topluma yeniden kazandırmak, İş ve uğraşı terapileri ile hastaların üretkenliklerini artırmak, toplum içerisinde bağımsız yaşam becerilerini desteklemek, sosyal yaşama adapte olmalarını sağlamaktır. Merkezimizde bireyler için sosyal etkinlikler, müzik faaliyetleri, spor faaliyetleri, el sanatları faaliyetleri, halk oyunları faaliyetleri, öğle yemeği gibi hizmetler sağlanmaktadır.

 

Viranşehir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde görevli Psikolog Sözdar Ektiren,

 

Viranşehir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi kısaca Trsm biriminde ağır psikotik hastalara hizmet veriyoruz. Ağır psikotik hasta hastalıklar neler şizofreni, bipolar psikoz gibi danışanları kabul ediyoruz. Burada bizim amacımız evet hastalar ilaç tedavisi oluyor ama Trsm nin asıl amacı bu danışanlarımızı topluma kazandırmaktır. Aslında Burası topluma kazandırmak için onlar için bir basamak olduğuna inanıyorum.

 

Viranşehir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak burada neler yapıyoruz?

 

1 Psikriatri Uzmanı 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 hemşire olarak bir ekip halindeyiz. Burada aynı zamanda halk eğitimden de destek alıyoruz. 4 halk eğitim hocamız var. Merkezimizde 4 kursumuz şu an aktif durumda. El sanatları kursu, resim kursu, okuma yazma kursu, Spor ve beden eğitimi kursu. Bunun dışında da biz danışanlarımıza sahada da bir araya geliyoruz. Sadece amacımız danışanların buraya gelip burada bir hobi edinmesi değil.  Kesinlikle hobi ayrı bir konu bizim için. Bizim amacımız biz bu hastalara burada herhangi bir eğitim verdiğimiz zaman onun ne yararı olacak, bu toplumda yer alabilmesi için nasıl bir araç olarak kullanabiliriz Bunun dışında da toplum içerisinde yer alabilmeleri için beraber kafelere, sinemalara gezilere gidiyoruz.

 

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak amacımız ilaç tedavisinin yanında danışanlarımızı topluma kazandırmaktır dedi.