Şanlıurfa'da son yıllarda ekimi artan zeytin ağaçlarında hasat dönemi başladı.

Zeytin bahçelerinde hummalı hazırlık çalışmaları devam ediyor. Her gün kentin farklı noktalarından servis araçları ile zeytin bahçelerine getirilen işçiler günlük 500 lira karşılığında akşam saatlerine kadar zeytin topluyor.

Bahçelerden toplandıktan sonra zeytinyağı fabrikalarına götürülen ürünler burada makinelerden geçirilerek yemeklik zeytinyağına çevriliyor. Yağ oranı yüksek olan zeytinler ise kentin farklı yerlerinde kurulan seyyar tezgahlarda kahvaltılık salamura zeytin olarak satılıyor. Zeytinlerin kilogram fiyatı ise 40 ile 100 lira arasında değişiklik gösteriyor.

İşçiye ihtiyaç duymadığı için aile fertleri ile birlikte zeytin topladığını belirten Sabri Leblebicioğlu yıl boyunca ihtiyaç duydukları yemeklik zeytinyağı ve sofralık zeytinini kendi bahçesinden elde ettiğini belirtti.  

Bozova İlçe yolundaki bir başka zeytin bahçesinde çalışan işçilerden Ali Kılıç ise, aile bütçesine destek olmak için günlük 500 lira yevmiye ile akşam saatlerine kadar bahçelerde zeytin topladığını söyledi.

Kasım ayı başlarında başlayan zeytin hasadı aralık ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.


Haber: İbrahim Uyğur