Şanlıurfa, 18 Mart Çanakkale Zaferinin 109’uncu yıl dönümünde şehitlerini rahmet ve saygıyla anıyor. Sabah saatlerinde Şehitlik'te başlayan program, gün içerisinde Karaköprü Emine Göncü Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen buluşma ile devam etti.

 

Vali Hasan Şıldak ve il protokolünün katıldığı buluşma Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve günün anlamını belirten konuşmalar ile başladı. Yoğun ilgi gören buluşmada tüm katılımcılara seslenen Vali Şıldak, Çanakkale Destanının, Kurtuluş Savaşının hazırlığı ve Cumhuriyet’in önsözü olduğunu ifade etti.

 

"Şehitlerimiz ve Gazilerimizle Ne Kadar Gurur Duysak Azdır"

 

Vali Şıldak, burada yaptığı konuşmasında Anadolu topraklarının vatan olmasının temelinde şehitlerin kanı ve gazilerin kahramanlık mücadelesinin yer aldığını söyledi. Tarihi kahramanlıklarla dolu Şanlı Türk Milletinin, bunu en güzel Çanakkale Destanı ile vurgulayabileceğini sözlerine ekleyen Vali Şıldak, "Bugünler hepimiz için tarihimizin unutulmaz sayfaları. Çanakkale'de 109 yıl önce ülkemize yönelik saldırının, haddi hesabı olmayan bir zulüm ölçüsünde Gelibolu Yarımadasına yöneldiği, o günkü sınırlarımız içerisinde yer alan topraklarımızdaki bütün vatanseverlerin şahadete yükseldiği bu kutsal topraklarda; hala o manevi havayı yine canlı tutan bizleriz. Gelibolu'da düşmanın gemilerine, zırhlılarına geçit vermeyen Türk'ün aklı, zekasıyla ve en çok da vatan sevgisi ile ölümsüzleşen bu destan; bizim için ne kadar gurur vesilesi olsa azdır, ne kadar övünsek azdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının övünmek için çok sebebi var ve Çanakkale Destanı da bunların en başında geliyor. Bugün bizim vatan bildiğimiz, şehitlerimizin kanıyla sulanan bu topraklarda, hür ve bağımsız olarak mevcudiyetimizin yegâne sebebi olan o kahramanlarımızın önünde rahmet ve saygıyla eğiliyoruz. Aramızda şehitlerimizin aileleri ve değerli gazilerimizi var. Sizler de ne kadar övünseniz azdır. Acılarınızı paylaşıyoruz. Bu acı aynı zamanda bir gurur tablosuyla nesiller boyu sizleri takip edecektir. Anadolu toprakları; toprak değil vatandır ve şehitlerimiz, gazilerimiz sayesinde vatan olmuştur. İşte Çanakkale böylesine kahramanlıklarla oluşturulmuş Cumhuriyetimizin önsözüdür. Çanakkale'deki ruh, oradaki cesaret ve kahramanlıklar Kurtuluş Mücadelemizin ve İstikbalimizin çimentosu olmuştur. Tüm kahramanlarımızı saygıyla rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Mahmut İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Vali Şıldak'a Çanakkale'den getirilen toprağı takdim etti. Program Emine Göncü Anadolu Lisesi öğrencilerinin sergilediği oratoryonun ardından sona erdi.

 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri şehit ailelerinin evlerinde ziyareti ile devam etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın da katıldığı ziyaretlerde Vali Şıldak ve beraberindekiler Şehit Uzman Çavuş İsmail Karataş ve Şehit Er Mahmut Tekke’nin aileleriyle bir araya geldi. Ziyaretler sırasında şehitler için dualar edilirken evdeki çocuklar da aldıkları hediyelerle sevindi.